Jazz Factory - met JOC en Lucas De Man

op .

 125JOC foto door Jelmer de Haas KLEINHet Jazz Orchestra of the Concertgebouw (JOC), de meest swingende bigband van Nederland, gaat een samenwerking aan met podiumkunstenaar Lucas De Man, diens Stichting Nieuwe Helden, en Hotel Arena. Onder de noemer Jazz Factory organiseren zij zondagmiddagen met muziek, spoken word, interviews en wijn. De eerste van de reeks, met als thema ‘Take Me To Church’, vindt plaats op zondag 21 mei (aanvang 15:30).

 


De kapel van Hotel Arena in Amsterdam wordt op vier zondagmiddagen de broedplaats voor nieuwe muziek van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw. In een thematisch middagconcert wordt het publiek betrokken bij het creatieve proces en het ontstaan van nieuwe muziek van het JOC. Lucas De Man, in de rol van presentator en mediator, gaat met zijn scherpe analytische vermogen proberen het artistieke proces van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw te duiden en inzichtelijk te maken voor de buitenwereld. Deze wijze van onderzoek heeft de basis gevormd voor zijn voorstellingen als De Man in Europa, Wij Varkenland en De Man Is Lam. Ook in het Tv-programma Kunstuur werkt hij op een vergelijkbare wijze.
Ieder concert heeft een centraal thema dat terugkomt in de muziek, in interviews met de musici en in teksten van jonge opiniemakers, schrijvers en dichters. Hotel Arena biedt een bijzonder ambiance voor het event met een uit eind negentiende eeuw daterende kapel, een intieme patio als ontvangstruimte en een unieke ligging aan het Oosterpark. Daarbij selecteert Hotel Arena selecteert speciaal voor deze middagen een toepasselijke wijn rondom het thema.

JAZZ FACTORY
HOTEL ARENA
‘s-Gravesandestraat 55, Amsterdam
Data:
21 mei, 11 juni, 8 oktober, 12 november 2017

JAZZ ORCHESTRA OF THE CONCERTGEBOUW
Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw (JOC) is een van de, zo niet dé, meest swingende bigband van Nederland. Het orkest is in 1996 opgericht als New Concert Big Band door o.a. Henk Meutgeert en draagt sinds 1999, op initiatief van toenmalig Concertgebouw directeur Martijn Sanders, de naam van Het Koninklijk Concertgebouw.
Het JOC treedt wereldwijd op met grote jazzhelden als Benny Golson, Oleta Adams en jong talent als José James, Christian Scott en Ruben Hein. Via grotere en kleinere concerten verbindt het JOC zich met haar publiek en maakt jazz, in de brede zin van het woord, toegankelijk voor een divers publiek. Daarnaast houdt het JOC zich bezig met talentontwikkeling en initieerde ze Rhythm Changes en het Arrangers project.
Vanaf november 2015 staat het JOC onder leiding van chef-dirigent Dennis Mackrel. Mackrel begon zijn professionele loopbaan als tienjarige en werd op zijn twintigste de jongste drummer ooit in de Count Basie band. Hij speelde in orkesten als The Vanguard Jazz Orchestra, The Carla Bley Very Large Band en de Dizzy Gillespie All Star Big Band en was van 2010 tot 2013 bandleider van Count Basie Orchestra. De samenwerking met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw gaat terug tot 2004, waar hij eerst regelmatig als drummer te horen was. Vanaf 2014 heeft Mackrel het orkest meerdere malen geleid, onder meer in de Grote Zaal van Het Concertgebouw.
Het JOC bestaat 20 jaar en geeft 40 tot 45 concerten per jaar voor bijna 40.000 bezoekers.

LUCAS DE MAN
Lucas De Man (1982, Roeselare) studeert in 2004 af in Germaanse Talen aan de KU Leuven en rondt zijn opleiding Regie aan de Amsterdamse Hogeschool voor de kunsten af in 2008. Sindsdien werkt hij onophoudelijk aan een oeuvre van uiteenlopende (theater)projecten, voorstellingen, performances en installaties in binnen- en buitenland. In 2006 richt hij samen met twee medestudenten INSTED op, een internationaal netwerk voor regiestudenten. Lucas De Man is naast theatermaker bij Het Zuidelijk Toneel ook freelance regisseur, acteur en conceptontwikkelaar bij onder meer Frascati, Toneelgroep Amsterdam en zijn eigen Stichting Nieuwe Helden. Hij presenteert verschillende culturele programma’s, geeft lezingen en is af en toe gastdocent. Lucas won onder meer in 2007 de prijs Jong Theater op festival Theater aan Zee in Oostende voor de voorstelling Cassius. Daarnaast werd hij in 2011 samen met vormgever Pascal Leboucq genomineerd voor de Wijnberg Scenografie award voor de installatie SKETCH. Met ingang van 2013 is Lucas De Man theatermaker bij Het Zuidelijk Toneel, lid van de artistieke raad van het gezelschap en vanuit het gezelschap verbonden aan Den Bosch, waar hij stadskunstenaar is.
In al zijn projecten, ook in zijn Tv-programma Kunstuur (AVROTROS), streeft Lucas De Man ernaar om de publieke ruimte geen anonieme consumptiemarktplaats te laten zijn, maar een plek van verbinding, verwondering, verstrooiing, verbazing, verwarring en zo uiteindelijk: ont-moeting. Ont-moeting, een moment van niet moeten, een moment waarin je als mens jezelf mag zijn; kwetsbaar, open, onwetend en krachtig.

www.jazzorchestra.nl