Teus Nobel - Saudade

op .

 125SAUDADE Teus Nobel albumcover KLEINOp 8 december 2019 is het vijfentwintig jaar geleden dat de Braziliaanse componist, pianist en zanger Antonio Carlos Jobim overleed. Trompettist Teus Nobel eert deze meestercomponist op zijn nieuwe album Saudade, dat hij opnam met strijkers van het Radio Filharmonisch Orkest.
Het repertoire van Jobim omvat ruim achthonderd composities; Nobel koos ervoor om het bij het grote publiek wat onbekender repertoire als Falando de Amor en Por Toda A Vida Minha onder de aandacht te brengen, alhoewel een bewerking van Jobim’s grootste hit The Girl from Ipanema natuurlijk niet mocht ontbreken. Het album Saudade verschijnt op 6 december.

 


Bekijk hier de albumtrailer.

Het woord saudade is een van de moeilijkst te vertalen woorden in de Portugese taal. Het beschrijft een mengeling van gevoelens van gemis, verlies, afstand en liefde. Dat het nieuwe album van Teus Nobel deze titel meekreeg is onlosmakelijk verbonden met het feit dat zowel hijzelf als de co-producer en arrangeur van het album, Roeland Jacobs, afgelopen zomer zijn vader verloor. Destijds werkten ze al tweeënhalf jaar aan het album met Roelands vader, jazzbassist Ruud Jacobs, betrokken in een adviserende rol.
Als muzikaal fundament koos Teus voor twee verschillende ritmesecties, aangevuld met gitaar en percussie. De grote strijkerssectie, afkomstig van het Radio Filharmonisch Orkest, gedirigeerd door de Braziliaanse maestra Alexandra Arrieche, heeft zowel een dienende als soms ook solistische rol. Ook zangeres Anna Seriese heeft een voorname rol op dit album, zonder ook maar een woord te zingen.

Teus Nobel
Trompettist Teus Nobel speelde al in meer dan twintig landen, verspreid over alle zes werelddelen. Zijn debuutalbum Flow kwam uit in 2012 en werd opgevolgd door Legacy (2014) en Social Music (2016). Begin dit jaar verscheen zijn vierde album Journey Of Man. Met de laatste twee albums gaf hij acte de presence op het gerenommeerde North Sea Jazz Festival.
Teus Nobel heeft gewerkt met topmuzikanten als Reinier Baas, Hans Dulfer, Frank McComb, Frazey Ford, Ntjam Rosie, Jasper Blom en het Jazz Orchestra of the Concertgebouw. Daarnaast heeft hij al jaren een samenwerking met de Vlaamse meesterpianist Jef Neve, dat resulteerde in het album Spirit Control en een omvangrijke serie duo-concerten in Nederland, België, Frankrijk, Thailand en Australië.
Sinds 2010 was Teus Nobel werkzaam als solotrompettist van het Orkest Koninklijke Luchtmacht. Dit najaar heeft hij deze werkzaamheden stopgezet om zich volledig te kunnen richten op zijn internationale carrière.

teusnobel-music.nl