Typhoon & Amsterdam Sinfonietta - programma

op .

 125Portret Typhoon Ferdy Damman KLEINOnder de noemer ‘Breder dan klassiek’ toert strijkorkest Amsterdam Sinfonietta in januari 2018 door het land met rapper/zanger Typhoon en special guest Jef Neve. Inmiddels begint het programma vorm te krijgen. Naast een geheel eigen versie van een paar klassiekers zoals 'When I grow too old', uit de film ‘The Night is Young’ uit 1935, vernieuwt Typhoon voor de show een aantal van zijn nummers en brengt het gezelschap verder bekende Typhoon songs als 'Hemel Valt' en 'Niets Verwacht' ten gehore. Ook staan er nummers op het programma die Typhoon het afgelopen jaar samen met Jef Neve, de succesvolle Belgische jazzpianist, heeft geschreven en die nog maar twee keer in intieme setting zijn uitgevoerd. Alles wordt speciaal voor de tournee gearrangeerd.

Met de jaarlijkse concertreeks ‘Breder dan klassiek’ gaat strijkorkest Amsterdam Sinfonietta een samenwerking aan met artiesten van buiten de klassieke wereld, waarbij beide partijen uit hun comfortzone stappen. Elk jaar weer zorgt de kruisbestuiving, met in de laatste editie Rufus Wainwright, voor uitverkochte zalen. De komende tour met Typhoon en special guest Jef Neve brengt het gezelschap onder meer naar Zwolle, Groningen, Enschede en Rotterdam. De voorverkoop is reeds van start gegaan.

TYPHOON

Typhoon gooide hoge ogen met zijn album ‘Lobi Da Basi’, waarvoor hij o.a. twee Edisons ontving, en is tevens een geliefde live performer. Dat bewees hij samen met zijn Titanenband op nagenoeg álle podia in ons land. Hij speelde op festivals als Lowlands, Pinkpop en North Sea Jazz, verkocht al zijn clubshows uit, stond twee keer in een uitverkocht AFAS Live (Heineken Music Hall) en was huisband bij DWDD.
Typhoons werk is spannend, impulsief en grensverleggend. En passant ontstaan de meest ongebruikelijke muzikale combinaties tussen stijlen als blues, surfrock, jazz, hiphop, chansons en soul.
Voor de zomer sloot Typhoon zijn uitverkochte theatertour ‘Moro Lobi’ af, waarin hij zichzelf uitdaagde om in een theatersetting zijn bijzondere reizen over de wereld en in de muziek te delen.

JEF NEVE (special guest)
Pianist Jef Neve is de succesvolste Belgische jazzmuzikant van het moment. In zijn composities komt zijn klassieke opleiding tot uiting, evenals zijn affiniteit met de muziek van Joni Mitchell, Radiohead en leermeester Brad Mehldau. Hij toerde o.a. met artiesten als Gabriel Rios en José James. Na enkele platen als trio verscheen eind 2014 Neve’s eerste soloalbum, One’, gevolgd door zijn nieuwste album ‘Spirit Control’ in maart van dit jaar. In oktober 2017 won Neve op het Film Fest Gent de World Soundtrack Award voor Beste Score voor een Belgische Productie, voor zijn score van de film "Sprakeloos".

AMSTERDAM SINFONIETTA
Amsterdam Sinfonietta is in 1988 opgericht en inmiddels is het uitgegroeid tot een dynamisch en virtuoos ensemble dat optreedt over de hele wereld. Het strijkorkest speelt onder leiding van artistiek leider Candida Thompson en wordt geroemd om zijn innovatieve programmering en hechte samenspel.
Met de jaarlijkse ‘Breder dan klassiek’ tour deelden ze eerder het podium met o.a. Wende, Patrick Watson, De Dijk en Rufus Wainwright.

‘BREDER DAN KLASSIEK’ TOUR:
Do 4 januari 2018, Arnhem, Musis
Vr 5 januari 2018, Zwolle, Theater De Spiegel
Za 6 januari 2018, Leiden, Stadsgehoorzaal
Ma 8 januari 2018, Groningen, De Oosterpoort
Di 9 januari 2018, Amsterdam, Het Concertgebouw
Wo 10 januari 2018, Utrecht, TivoliVredenburg
Vr 12 januari 2018, Tilburg, Concertzaal
Za 13 januari 2018, Eindhoven, Muziekgebouw Eindhoven
Zo 14 januari 2018, Enschede, Muziekcentrum
Di 16 januari 2018, Heerlen, Theater Heerlen

sinfonietta.nl