Blaudzun & Amsterdam Sinfonietta - tour

op .

 125Persfoto Blaudzun sven signe den hartogh KLEINDe Breder dan klassiek nieuwjaarstournee van Amsterdam Sinfonietta, met artiesten uit de pop of jazz (zoals in eerdere edities bijvoorbeeld Typhoon, De Dijk en Rufus Wainwright) is elk jaar weer een groot succes. In januari 2019 is het de beurt aan zanger en indiepop artiest Blaudzun, die in 2012 doorbrak met zijn album Heavy Flowers. De artiest stond daarna steevast voor volle zalen en op grote festivals. Zijn tour met Amsterdam Sinfonietta heeft de titel Ademgebed, wat verwijst naar de jong gestorven dichter Martijn Teerlinck die ook werkte als producer en zanger onder de naam Child of Lov. Niet alleen brengt Blaudzun deze tour poëzie en zingt hij in het Nederlands, ook zingt hij voor het eerst in het Frans. Het nieuwjaarsprogramma van Amsterdam Sinfonietta met Blaudzun: een nieuw begin en een nieuw geluid.

 

Ademgebed is de titel van de postuum verschenen debuutbundel van dichter Martijn Teerlinck, die stierf op zijn 26e. Blaudzun wil in de tour speciaal de aandacht vestigen op deze dichter en zanger die vrijwel onbekend is, maar een grote belofte was. Hij gaat samen met het orkest niet alleen aan de slag met een gedicht van Teerlink, maar ook met een nummer van diens debuutalbum Child of Lov. Daarnaast zingt Blaudzun tijdens Breder dan klassiek een tekst van dichteres Neeltje Maria Min, die op haar 22e doorbrak met de dichtbundel Voor wie ik liefheb wil ik heten.
Verder stappen Blaudzun en Amsterdam Sinfonietta uit hun comfortzone met de vertolking van songs van onder meer Nirvana en Sufjan Stevens. Maar Blaudzun gaat verder; in deze tour zingt hij ook voor het eerst Franstalige nummers zoals bijvoorbeeld Valse de Melody van Serge Gainsbourg.

BLAUDZUN
Blaudzun (Johannes Sigmond, 1974) brak door met Heavy Flowers (2012), waarvoor hij een Gouden Plaat en Edison ontving. Hij verkocht alle popzalen uit en speelde op alle gerenommeerde festivals in Nederland, België en Duitsland zoals Lowlands, Pinkpop, Hurricane, Pukkelpop en Rock Werchter. Na Heavy Flowers volgde Promises of No Man’s Land (2014), dat op nummer 1 in de Album Top 100 binnen kwam en een 3FM-Megahit, Hotshot op Studio Brussel en themasong bij de Olympische Winterspelen opleverde.
De laatste twee jaar stonden in het teken van de albumtrilogie Jupiter, waarvan dit voorjaar het laatste deel _UP_ verscheen. Ademden eerdere albums zwaar onder dekens van velours in een archaïsche sfeer, Blaudzuns sound is nu lichter. De liedjes hebben meer lucht en zijn ritmischer, dansbaarder. Sigmond: “In mijn albums zat nooit seks, nooit dat dansbare. Deze plaat is sexy; een belangrijk element van rock-’n-roll. Het is feestelijker.” Hey Now van het album _UP_ was eerder dit jaar Topsong op NPO Radio 2. Met de nieuwe songs stond Blaudzun deze zomer op o.a. Pinkpop en Lowlands.

AMSTERDAM SINFONIETTA
Amsterdam Sinfonietta is in 1988 opgericht en inmiddels is het uitgegroeid tot een dynamisch en virtuoos ensemble dat optreedt over de hele wereld. Het strijkorkest speelt onder leiding van artistiek leider Candida Thompson en wordt geroemd om zijn innovatieve programmering en hechte samenspel.
Met de jaarlijkse concertreeks Breder dan klassiek gaat het orkest een samenwerking aan met artiesten van buiten de klassieke wereld, waarbij beide partijen uit hun comfortzone stappen. Elk jaar weer mondt dit uit in een spannende kruisbestuiving tussen totaal verschillende muzikale werelden. Eerdere edities waren met o.a. Wende, Einaudi en Chick Corea.

Breder dan klassiek
Amsterdam Sinfonietta & Blaudzun
05-01-2019 Enschede, Muziekcentrum
06-01-2019 Rotterdam, Nieuwe Luxor Theater
07-01-2019 Amsterdam, Het Concertgebouw
09-01-2019 Groningen, De Oosterpoort
10-01-2019 Tilburg, Concertzaal
11-01-2019 Leiden, Stadsgehoorzaal
13-01-2019 Zwolle, Theater de Spiegel
14-01-2019 Utrecht, TivoliVredenburg
15-01-2019 Heerlen, Theater Heerlen
17-01-2019 Arnhem, Musis
19-01-2019 Eindhoven, Muziekgebouw

De kaartverkoop is reeds gestart.

www.sinfonietta.nl / www.blaudzun.com