Jonathan Jeremiah & Amsterdam Sinfonietta

op .

 125Jonathan Jeremiah by Glenn Dearing KLEINDe ‘Breder dan klassiek’ nieuwjaarstournee van Amsterdam Sinfonietta, waarin het strijkorkest samen met een artiest van buiten de klassieke wereld uit de comfortzone treedt, is inmiddels een begrip in Nederland. Voor deze tour werkte Amsterdam Sinfonietta eerder samen met bijvoorbeeld Rufus Wainwright, Typhoon, De Dijk en in de laatste editie (januari 2019) met Blaudzun. In januari 2020 is het de beurt aan de Britse singer-songwriter Jonathan Jeremiah. Zijn debuutalbum ‘A Solitary Man’ kwam in Nederland binnen op nummer 3 in de Album Top 100 en hij scoorde een hit met de song ‘Happiness’. Met Jules Buckley als arrangeur maakte Jeremiah nog twee albums en met het in 2018 uitgebrachte ‘Good Day’ maakte hij zijn grootste tournee tot nu toe. In januari beklimt hij met Amsterdam Sinfonietta elf Nederlandse podia.De komende ‘Breder dan klassiek’ editie heeft als thema Europese Romantiek. De focus ligt daarbij op componisten, dichters en singer-songwriters die Jonathan Jeremiah hebben geïnspireerd: Britse componisten als Dowland en Quilter, de singer-songwriters Nick Drake en Sandy Denny, klassieke grootheden als Mahler, Tchaikovsky, Finzi en Schumann en de werken van Goethe en Shakespeare. Samen met Amsterdam Sinfonietta maakt Jeremiah een reis langs klassieke werken als ‘Come away with death’ (Roger Quilter), via iets recentere songs als ‘River Man’ (Nick Drake), naar eigen werk, waarbij ook zijn hit ‘Happiness’ niet zal ontbreken. Amsterdam Sinfonietta schittert met een uitvoering van Frederick Delius’ Aquarelles no.1.

“We are all, in some respect, Romantics. Each looking for relief from pressures of our competitive modern life. We’re all looking, in our own ways, to readdress the imbalance we experience and focus on a rebirth of beauty, togetherness, warmth, sensitivity and all the natural impulses of our hearts”, licht Jonathan Jeremiah het thema toe.
“Romanticism isn’t about chocolates and flowers, singing beneath a balcony before poisoning ourselves as a result of unrequited love. The romantic in each of us is more concerned with taking the side of nature and a simple life ahead of industrialisation, technology, bureaucracy and all else that threatens the natural world. More than ever this feels like the time to bring Europe together and share in our commonalities, our beauties, emotions, freedoms and creativity that have always strived to unite us.”

Concerten 2020
07-01 Groningen, De Oosterpoort
09-01 Arnhem, Musis
10-01 Eindhoven, Muziekgebouw
11-01 Enschede, Muziekcentrum
13-01 Rotterdam, Nieuwe Luxor Theater
14-01 Amsterdam, Het Concertgebouw
15-01 Utrecht, TivoliVredenburg
17-01 Leiden, Stadsgehoorzaal
18-01 Heerlen, Theater Heerlen
19-01 Zwolle, Theater de Spiegel
21-01 Tilburg, Concertzaal

Amsterdam Sinfonietta
Daniel Bard, leiding & viool
Jonathan Jeremiah, zang
David Page, basgitaar, gitaar en zang

Jonathan Jeremiah
De in Londen geboren Jonathan Jeremiah werd beïnvloed door klassieke singer-songwriters als John Martyn, Scott Walker en Serge Gainsbourg. Zijn authentieke en tijdloze sound combineert gruizige akoestische R&B met volksachtige soulklanken. Op zijn veertiende trad hij voor het eerst op. In 2011 kwam zijn debuutalbum uit, ‘A Solitary Man’, dat in Nederland op nummer 3 in de Album Top 100 binnenkwam, niet veel later de gouden status behaalde en hem een hit met de song ‘Happines’ opleverde. Het merendeel van dat album schreef Jeremiah in zijn vroege twintiger jaren, terwijl hij reisde door de VS.

Na zijn terugkeer naar Londen investeerde Jeremiah in het zelf produceren van zijn nummers. Daarnaast nam hij Jules Buckley, de oprichter van het Heritage Orchestra, in de arm als arrangeur. Twee albums volgden: ‘Gold Dust’ in 2012 en ‘Oh Desire’ in 2015, die Jeremiah definitief onder de aandacht brachten van het grote publiek, in het bijzonder in Europa. Het bracht hem ook andere lof, zoals een telefoontje van James Bond-componist John Barry, die aanbood met hem aan nieuwe nummers te werken. In 2018 bracht Jonathan Jeremiah zijn vierde studioalbum ‘Good Day’ uit, met daarop onder meer de singles ‘Mountain’, ‘Good Day’ en ‘U-bahn (It’s Not Too Late For Us)’. Met dat album maakte hij begin 2019 zijn grootste tournee door Europa tot nu toe.

Amsterdam Sinfonietta
Amsterdam Sinfonietta is in 1988 opgericht en inmiddels is het uitgegroeid tot een dynamisch en virtuoos ensemble dat optreedt over de hele wereld. Het strijkorkest speelt onder leiding van artistiek leider Candida Thompson en wordt geroemd om zijn innovatieve programmering en hechte samenspel. Met de jaarlijkse concertreeks ‘Breder dan klassiek’ gaat het orkest een samenwerking aan met artiesten van buiten de klassieke wereld, waarbij beide partijen uit hun comfortzone stappen. Ek jaar weer mondt dit uit in een spannende kruisbestuiving tussen totaal verschillende muzikale werelden.