Keep an Eye - The Records in concert

op .

 125Winnaars The Records 2020 credits KarenvanGilstDe Keep an Eye Foundation geeft startende artiesten een flinke duw in de rug. Onder de noemer Keep an Eye The Records krijgen jaarlijks drie jonge jazzbands de kans om geheel kosteloos een album op te nemen. Op donderdag 27 januari presenteren de winnaars van Keep an Eye The Records 2020, te weten Marta Arpini, Lucas Santana en Mo van der Does (Motet), hun in 2021 opgenomen album, in het Bimhuis in Amsterdam. Dezelfde avond worden de drie nieuwe winnaars van The Records van dit jaar bekendgemaakt, aan wie volgend jaar de beurt is hun albums te presenteren.

(Normaliter is het Keep an Eye The Records event een avondvullende show met publiek. Op het moment van schrijven is nog niet bekend of bij deze editie publiek aanwezig mag zijn, vanwege eventuele Corona-maatregelen, en bestaat de kans dat het event een livestream wordt.)

De nieuwe winnaars van The Records 2022 worden eerder die dag uit zeven finalisten gekozen door de jury, bestaande uit musici en professionals uit het werkveld. De finalisten worden geselecteerd op basis van inzendingen van jazzalumni van de Nederlandse Conservatoria. De drie winnende bands krijgen een volledig gefinancierde cd-productie ter waarde van 10.000 euro.

Keep an Eye 'The Records' is een project van de Keep an Eye Foundation. De Keep an Eye Foundation werkt samen met kunstvakopleidingen in heel Nederland en daarbuiten. De particuliere stichting zet zich in om jonge studerende muzikanten en kunstenaars te helpen bij de start van hun loopbaan. Met 'The Records' beoogt de Keep an Eye Foundation jaarlijks een aantal albumproducties van startende bands in Nederland financieel te ondersteunen en ze zo een vliegende start in hun loopbaan te kunnen bieden.

KEEP AN EYE THE RECORDS IN CONCERT -
Albumpresentaties winnaars The Records 2020
Donderdag 27 januari 2022 Bimhuis, Amsterdam
Presentatie: Andrew Makkinga
Tijdschema: aanvang 20:00 uur. Volgorde van appearance: Motet, Marta Arpini, Lucas Santana 5tet

Mo van der Does - Motet
Altsaxofonist Mo van der Does (1997) speelde met diverse formaties waaronder het Metropole Orkest en Jazz Orchestra of the Concertgebouw op podia als het Bimhuis, het North Sea Jazz Festival, het Koninklijk Concertgebouw en Lantarenvenster. Mo won verschillende prijzen waaronder de Conservatorium Talent Award, het Prinses Christina Concours, Expression of Art Award en Keep an Eye The Records. Na zijn studie aan het Conservatorium van Amsterdam, vertrok Mo naar New York om lessen te nemen bij musici als Ben Street, Craig Weinrib en Dayna Stephens. In 2019 kwam zijn debuutalbum Common Myths uit.
Motet is de zevenkoppige formatie van Mo van der Does. Met de kracht van een bigband, maar de flexibiliteit van een klein ensemble verkennen zij de wereld van compositie, orkestratie en improvisatie. In het najaar van 2020 kreeg Mo vanuit het Bimhuis een compositieopdracht voor deze band, wat resulteerde in vijf nieuwe composities. De opdracht was een belangrijke drijfveer om de muziek en creativiteit levend te houden ten tijde van de pandemie. De werken verschijnen op het nieuwe album Motet (Dox Records), dat dankzij het winnen van Keep an Eye The Records kon worden opgenomen in de prachtige Studio 150 Bethlehemkerk in Amsterdam.
Bezetting: Mo van der Does (altsaxofoon, klarinet), Alistair Payne (trompet), Matthias van den Brande (tenorsaxofoon), Jessie Brevé (basklarinet), Floris Kappeyne (piano), Tijs Klaassen (contrabas), Wouter Kühne (drums).

Marta Arpini
Marta Arpini (1994) is een singer/songwriter en composer geboren in Crema (Italy). Nadat ze haar bachelor in jazz vocals behaalde aan de Civici Corsi di Jazz in Milaan, verhuisde Marta in 2017 naar Nederland voor haar jazz vocals master van het Conservatorium in Amsterdam. Haar debuutalbum Forest Light (2019, Challenge Records International) werd genomineerd voor een Edison in de categorie jazz/world en voor een Premio Tenco, een prestigieuze Italiaanse muziekprijs, in de categorie Beste Debuutalbum. Het jaar erop won ze Keep an Eye The Records.
Voor het nieuwe album I Am a Gem haalde Marta haar inspiratie uit het werk van songwriters als Rufus Wainwright, Andy Shauf en Chris Weisman en instrumentalisten als Brad Mehldau, Jon Brion en Duke Ellington. Het leverde een divers album op, met een crossover van alternative pop, indie folk en jazz, en zelfgeschreven Engelstalige teksten.
Bezetting: Marta Arpini (zang), Adrian Moncada (piano, synth), Massimo Imperatore (gitaar), Mauro Cottone (contrabas), Giacomo Camilletti (drums, percussie).

Lucas Santana
De Braziliaanse saxofonist en fluitist Lucas Santana kwam in 2015 naar Nederland om te studeren aan het Amsterdamse Conservatorium. Hij speelde in talloze bands, waaronder de Four Tops, The Temptations en ons eigen Metropole Orkest, wat hem een brede muzikale basis opleverde in jazz, blues, soul en Braziliaanse muziek. Lucas won een Latin GRAMMY Cultural Foundation (2016), de Downbeat Award (2021) en dus ook Keep an Eye The Records.
Zijn debuutalbum Reflections (2021, Zennez Records) laat energieke hard bop met Braziliaanse invloeden horen, geïnspireerd door de muziek van o.a. Charlie Parker, Miguel Zenon en Joshua Redman. Op het nieuwe album Ambivalence van het Lucas Santana 5tet ging hij aan de slag met het begrip 'ambivalentie'. De grenzen van conflicterende gevoelens worden opgezocht.
Bezetting: Lucas Santana (altsaxofoon), Davor Stehlik (gitaar), Timothy Banchet (piano), Tijs Klaassen (contrabas), Tim Hannekes/Wouter Kühne (drums). Special guest: Suzan Veneman (trumpet).

https://www.movanderdoes.com/
https://www.martaarpini.com/i-am-a-gem
http://lucasfsantana.com/